Pages

10 wrz 2014

Grzanka z awokado i przepiórczym jajkiem sadzonym.

Dziś propozycja na pyszne śniadanie, które da nam zastrzyk energii na dalszą część dnia. Chrupiąca grzanka z żytniego chleba natarta czosnkiem, wyładowana po brzegi pastą z awokado pomidorami i zwieńczona uroczym przepiórczym jajeczkiem. Smakuje bosko!


SKŁADNIKI ( 2 grzanki)

2 kromki chleba żytniego
1 ząbek czosnku

1/2 dojrzałego awokado
1 szalotka
sok z 1/4 limonki
1 łyżeczka parmezanu
sól
pieprz

1 pomidor malinowy
2 jajeczka przepiórcze


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Awokado rozgnieść widelcem. Szalotkę drobniutrko posiekać i dodać do awokado. Dodać parmezan, sól, pieprz oraz sok z limonki i wymieszać.

2. Pomidora malinowego umyć. Pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Pozostałą część pokroić w kostkę. Wymieszać z pastą z awokado.

3. Rozgrzać piekarnik, włączyć opcję grill. Kromki chleba natrzeć przzekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Zapiekać aż pieczywo będzie chrupiące.

4. Na patelni usmażyć jajeczka przepiórcze, tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne.

5. Na ciepłych grzankach ułożyć pastę oraz jajko sadzone.

Smacznego!




(Nie) nudna kanapka Śniadanie z jajem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz