Pages

13 wrz 2014

Śliwki zapiekane pod kruszonką

Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją ulubioną. Jeśli kochacie śliwki, to koniecznie wypróbujcie przepis :)

SKŁADNIKI (4 porcje)

kruszonka


  • 80 g masła
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki brązowego cukru

owocowe nadzienie


  • 16 dużych śliwek
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru (zależy od słodkości śliwek)
  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę wraz z cukrem i zimnym masłem rozetrzeć palcami na grube okruchy. Dodać migdały i jeszcze chwilę porozcierać. Odstawić do lodówki.
  2. Śliwki pozbawić pestek i pokroić na 4 części. W rondelku umieścić owoce i cynamon, podgrzewać do momentu aż owoce puszczą sok. Dodać cukier i trzymać na ogniu aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Wszystko trwa około 8-10 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
  4. W naczyniach do zapiekana rozłożyć śliwki, a na nie rozsypać kruszonkę. 
  5. Zapiekać około 30 minut. 
  6. Podawać same lub z gałką ulubionych lodów.
Smacznego!



Śliwka - robaczywka! Ciacho na widelcu

3 komentarze: