Pages

15 paź 2014

Drobiowe placuszki z pieczarkami i serem

Są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Wyglądają jak placuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha!

SKŁADNIKI ( około 10 sztuk)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki ( można pominąć)
  • sól
  • pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę. 
  2. Pieczarki oraz cebulę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. W misce połączyć mięso, ser, pieczarki, cebulę. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać drobną posiekaną natkę pietruszki.
  5. Łyżką lub ręką formować nieduże placuszki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju ( placuszków nie trzeba panierować ani dodatkowo obtaczać w mące). Kiedy z obu stron będą złotobrązowe zdjąć z patelni. Ważne jest to aby nie smażyć ich na zbyt dużym ogniu, bo wtedy z zewnątrz będą spalone a w środku jeszcze surowe.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz