Pages

15 paź 2014

Sałata masłowa z pomarańczą i miodowo-sojowym dressingiem.

Dziś dość nietypowe połączenie sałaty masłowej, którą zazwyczaj wszyscy wcinają z jogurtem lub śmietaną, ze słodką pomarańczą, pikantną rzodkiewką i orientalnym sosem. Bardzo ciekawa alternatywna dla klasycznej wersji. 

SKŁADNIKI

1/2 sałaty masłowej
1 pomarańcza
4 rzodkiewki
1 łyżeczka czarnego sezamu

sos

3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju ryżowego (lub innego)
2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryżowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Sałatę umyć, rozdzielić liście, większe podrzeć na kawałki.

2. Pomarańczę obrać ze skóry, usunąć jak najwięcej białych błonek. Podzielić pomarańczę na segmengty i każdy pokroić na trzy mniejsze kawałki. Dodać do sałaty.

3. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki, dodać do sałaty.

4. W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji.

5. Sałatę polać sosem i posypać sezamem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz