Dziś dość nietypowe połączenie sałaty masłowej, którą zazwyczaj wszyscy wcinają z jogurtem lub śmietaną, ze słodką pomarańczą, pikantną rzodkiewką i orientalnym sosem. Bardzo ciekawa alternatywna dla klasycznej wersji.
1/2 sałaty masłowej
1 pomarańcza
4 rzodkiewki
1 łyżeczka czarnego sezamu
sos
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju ryżowego (lub innego)
3 łyżki oleju ryżowego (lub innego)
2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Sałatę umyć, rozdzielić liście, większe podrzeć na kawałki.
2. Pomarańczę obrać ze skóry, usunąć jak najwięcej białych błonek. Podzielić pomarańczę na segmengty i każdy pokroić na trzy mniejsze kawałki. Dodać do sałaty.
3. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki, dodać do sałaty.
4. W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji.
5. Sałatę polać sosem i posypać sezamem.
Smacznego!