Po najlepszych zapiekankach z pieczarkami przyszedł czas na najlepsze zapiekanki z tuńczykiem ;) Najlepiej smakują na chrupiącej bagietce z dodatkiem dobrych oliwek i słodkiej czerwonej papryki.
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 1/2 niedużej bagietki albo 2 małe bułki paluchy
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 pomidor
- 4-6 czarnych oliwek
- kawałek czerwonej papryki
- 1/2 małej cebulki cukrowej
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- ulubiony żółty ser lub mozarella
- 1 łyżka majonezu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Bułki kroimy na pół i nacieramy ząbkiem czosnku.
- W miseczce łączymy odsączonego tuńczyka, pokrojone dość drobno oliwki, cebulkę oraz paprykę.
- Z pomidora usuwamy gniazda nasienne kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do reszty farszu.
- Na koniec dodajmy posiekany tymianek, połowę startego sera i majonez. Całość mieszamy i wykładamy na bułeczki.
- Na koniec posypujemy resztą żółtego sera.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 10 stopni na 10-12 min.
Smacznego!
Świetne zapiekanki! Koniecznie muszę ich spróbować:)
OdpowiedzUsuńSą mega pyszne:)
UsuńW pierwszej chwili pomyślałam... nie jestem na diecie... ale w sumie - mamy piątek <3 wygląda pych :)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje :)
UsuńZrobiłam dzisiaj. Przeee pyszne
OdpowiedzUsuń