Wielkanoc tuż tuż, a wiadomo że jak Wielkanoc to na stole muszą pojawić się jajka :) Moja propozycja to jajka nadziewane genialnym farszem złożonym z szynki, chrzanu, szczypiorku, żółtek i odrobiny majonezu. Smaki świetnie się uzupełniają i całość smakuje naprawde pysznie! :)
- 5 kurzych jaj
- 150g szynki drobiowej
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżeczki chrzanu (mój był dość łagodny)
- 1 łyżka majonezu
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jajka wkkładamy do garnka zalewamy zimną wodą wstawiamy na gaz, ustawiamy minutnik na 12 min. Po tym czasie zdejmujemy jajka z ognia przelewamy zimną wodą i obieramy,
- Obrane jajka kroimy na pół, delikatnie usuwamy żółtka i władamy je do oddzielnej miszeczki.
- Szynkę kroimy w drobniutką koszteczkę. Szczypiorek drobniutko siekamy. Dodajemy do żółtek.
- Żółtka, szynkę i szczypiorek oraz chrzan i majonez mieszamy przy pomocy widelca tworząc pastę.
- Powstały farsz przy pomocy łyżeczki nakładamy do połowek jajek.
- Nadziane jajka posypujemy sczypiorkiem i ewentualnie posypujemy czarnym sezamem.
Wszystkie dodatki są jak dla mnie idealne.
OdpowiedzUsuńTak jak piszesz, jajka na wielkanocnym stole na pewno się pojawią;)
Polecam! Obok faszerowanych pieczarkami i tuńczykiem to moje ulubione :)
UsuńSuper pomysł z dodaniem chrzanu do farszu. Muszę wypróbować na święta, chrzan na pewno doda jajkiem charakteru dzięki zaostrzeniu smaku :)
OdpowiedzUsuń