Krewetki, papryczka chilli, pomidory, czosnek, pietruszka białe wino, masło i 20 min :) Właśnie tyle potrzeba do przygotowania tego dania. To niesamowite, że w tak krótkim czasie można przygotować coś tak pysznego - polecam!
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 250 g krewetek tiger
- 1/2 paczki ulubionego makaronu (polecam tagliatelle lub spaghetti)
- 1 papryczka chilli
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka pietruszki
- 3 łyżki zimnego masła
- 100 ml białego wina
- 1/2 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jeżeli używamy mrożonych krewetek przed gotowaniem należy je rozmrozić.
- Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente.
- Cebule i chilli siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
- Pomidora kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostałą część pomidora kroimy w dość drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy chilli z cebulką, Gdy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy pomidora. Smażymy całość 1-2 min.
- Na koniec dodajemy krewetki i całość zalewamy białym winem. Dusimy 3-4 min i dodajemy dwie łyżki masła, aby zagęścić sos.
- Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Wykładamy na talerze skrapiamy cytryną i podajemy od razu.
Smacznego!
Pychota, uwielbiam krewetki i uwielbiam dania makaronowe...
OdpowiedzUsuńAle na tych zdjęciach krewetki wyglądają na mocno przeciągnięte…
OdpowiedzUsuń