Genialny przepis na schab! Morelowa glazura, aromatyczny tymianek i kwaskowe jabłka świetnie komponują się z pieczonym mięsem. Danie świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, bo przygotowanie go zajmuje kilkanaście minut, a potem wszystko robi się samo :) Przepis znalazłam tutaj i trochę go zmodyfikowałam, a przede wszystkim skróciłam czas pieczenia. Po 1h i 15 min mięso jest dobrze upieczone i soczyste. Pycha!
- 1,5 kg schabu środkowego
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula (użyłam zwykłej)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki dżemu morelowego
- pieprz cayenne
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umyte i osuszone mięso kroimy w plastry, ale nie docinamy go do końca - tak, aby mięso wciąż od spodu tworzyło jeden kawałek.
- Nadkrojone mięso nacieramy solą, majerankiem i dżemem morelowym.
- W kieszonki wkładamy po plasterku jabłka oraz cebuli.
- Całość oprószamy pieprzem cayenne.
- Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na mięsie układamy gałązki świeżego tymianku, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 h.
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min.
Uwielbiam schab! :)
OdpowiedzUsuńA karkówka? Zamiast schabu?
OdpowiedzUsuńZ karkówką jeszcze nie próbowałam, można spróbować jak najbardziej. Polecam wybrać taką dosyć chudą, bo w przeciwnym razie bardzo się skurczy po upieczeniu.
Usuńpozdrawiam