Jak grill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance przypraw. Zawsze staram się marynować mięso przynajmniej 24 h przed grillowaniem, a jeśli chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej smakuje z lekko przypieczonym chlebkiem, sałatką z pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :)
SKŁADNIKI
- 1-1,5 kg karkówki
marynata
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ok 1/3 szklanki
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku/majeranku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 3 łyżku ketchupu lub sosu barbecue
masło czosnkowe
- pół kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka vegety/soli
- świeże zioła - oregano, bayzlia, tymianek, pietruszka ( wystarczy jedno)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w dość cienkie plastry ( wtedy szybciej będą się grillować).
- Czosnek i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez praskę.
- W dużym kubku wymieszać wszystkie składniki marynaty.
- W garnku ( takim, aby zmieściło się mięso) na dnie rozsmarować trochę marynaty, ułożyć kawałki karkówki tak aby przykryć dno, posmarować je marynatą, na nich ułożyć kolejne kawałki mięsa, posmarować marynatą i tak aż do końca. Garnek przykryć i wstawić do lodówki na 12-48 h.
- Miękkie masło (wcześniej wyjąć z lodówki) ugnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, vegetą oraz posiekanymi ziołami. Odstawić aż smaki się przegryzą.
- Karkówkę grillować po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia.
- Podawać z masłem czosnkowym, które nada dodatkowego aromatu karkówce, oraz ulubionymi dodatkami. Masełko świetnie smakuje również na podpieczonym chlebku.
Smacznego!
Karkówka zrobiona wg tego przepisu zrobiła furrorę na moim grillu. Goście zachwalali jak im smakuje. I to pomimo tego że nie dałam cebuli bo nie miałam to samo z bazylią, zamiast niej dałam zioła prowansalskie. Mięso też nie leżało w marynacie tyle ile trzeba. Po 4-5 godzinach wylądowało na grillu. Świetny przepis, nie byłam nastawiona optymistycznie ale i mnie smak pozytywnie zaskoczył bo wydawało mi się że wszystkie karkówki z grilla są jak podeszwy. Ta taka nie była. Ta byłam smaczna. Użyłam też tej marynaty do kiełbasy białej surowej. Tyle samo czasu spędziła w marynacie i też była smaczna tak wiec kiełbaskę w tejmarynacie też polecam 😊
OdpowiedzUsuńCzy papryka ostra to to samo co pieprz Cayenne? Ja dodałam pieprz Cayenne i wydaje mi się, że marynata wyszła bardzo ostra. Na wszelki wypadek musztardę i keczup dodałam już łagodne.. ale i tak się martwię czy nie będzie za ostre ?
UsuńTo niestety nie jest to samo, pieprz cayenne jest duzo ostrzejszy. Mysle ze 1/4 lyzeczki bylaby wystarczajaca. Ale dla lubiacych pikantne bedzie dobre :)
UsuńNa szczęście wyszło dobre i smakowało, dziękuję za przepis i odpowiedź :)
Usuńcieszę się, że się udało :)
UsuńDo Monika Małgorzata . Mój mąż od wielu lat robi karkówkę z grilla i wiele marynat już przetestowałam . Smak karkówki zależy od marynaty ALE jeszcze nigdy nie miałam karkówki jak podeszwa !!!!!! Karkówkę trzeba umieć upiec na grillu . Mojego męża karkówka zawsze była soczysta i mięciutka i zawsze znikała bardzo szybko z talerzy .
UsuńBardzo sie ciesze, ze smakowalo :) z marynowaniem kielbasek ciekawy pomysl, na pewno sprobuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
cóż al www.almoc.pl pokazuje, że jednak można inaczej
UsuńZamarynowałam dzisiaj mięsko. :) Karkówkę zamierzam upiec w piekarniku, będzie pysznie!
OdpowiedzUsuńKochani czy jest jakaś zasada, że np 1 cm mięso gotuje sie na patelni np przez x minut ?
OdpowiedzUsuńnie
UsuńKarkówka super, przepis świetny. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze ze smakowala :)
UsuńWypróbowałam przepis i tak przygotowana karkówka posmakowała całej rodzince. Masło czosnkowe rónież okazało się strzałem w dziesiątkę:D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńTakie komentarze dodają skrzydeł :)
Cała rodzina była zadowolona :)
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało :) Mam nadzieję, że jeszcze nie raz wrócisz do tego przepisu :)
UsuńMarynowałam karkówkę pod kontem piekarnika a nie grilla i też wyszła super. Nie dodałam tylko cebuli i musztarda raczej nie była ostra, ale też wyszło wszystko ok. :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że się udało :)
UsuńA ja proponuję dodatkowo do marynaty łyżkę coca-coli i odrobinę burbonu, cola i alkohol przyspieszają proces marynowania i dodają potrawie dodatkowego słodkawego akcentu
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, na pewno wypróbuję :)
UsuńJa jeszcze szczam na niz pol godziny przed polozeniem na grill.
UsuńSzczasz na karkówkę?- to smacznego
UsuńWczoraj pierwszy raz jedliśmy karkówkę w tej marynacie. Przygotowałam ją prawie dwa dni wcześniej i uważam, że wyszłą super. Zawsze kupowałam gotowe karkówki już z marynatą, ale chyba zacznę przygotowywać sama. Przepis już przepisałą do swojego zeszyciku z przepisami :) Dziękuję.
OdpowiedzUsuńTaka domowa jest o niebo lepsza, warto poświęcić chwilę i przygotować samemu :)
UsuńCiesze się, że smakowała :)
Solą posypcie przy pieczeniu dopiero .Dobra rada
OdpowiedzUsuńStosuje tą marynatę odkąd tylko ją znalazłam u Ciebie.Jest świetna, karkówka jest przepyszna, idealnie doprawiona. Mój nr 1 wśród marynat do karkówki. Ja przeważnie marynuję dwa dni wcześniej i wtedy jest mega PYCHA :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńZamiast zwykłej soli dodałem sól zmiększającą, upiekłem karkówkę po 2,5 dnia w marynacie i wyszła tak genialnie, taka mięciutka i smaczna aż slinkę do tej pory mam :). Na prawdę polecam
OdpowiedzUsuńCiesę się, że smakuje :)
UsuńZazwyczaj moja żona przygotowuje karkówke według jej jedynego 'najlepszego' przepisu. Tym razem nic jej nie mówiąc sam zamarynowalem karkówke według tego przepisu. Od teraz to jest to jest ten 'najlepszy' przepis żony :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, troche zmodyfikowalem kombinacje przypraw i ziol. Teraz bede robil czesciej takie smakolyki :) pozdrawiam /Cezary
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że przepis zagości u Ciebie na stałe :)
UsuńTa Marynata jest obłędna🙆 dziś bis jutro gril
OdpowiedzUsuńsuper, że smakuje :)
UsuńRewelacyjny przepis rodzinka zachwycona dziekuje
OdpowiedzUsuńNiesamowicie dobra marynata! Karkówkę jadłam wiele razy, ale po raz pierwszy przygotowywałam sama i wyszła wspaniale. Skorzystałam z Twojego przepisu i to był strzał w 10! Dziękuję Ci bardzo, że podzieliłaś się nim z innymi :) Obiad był przepyszny
OdpowiedzUsuńPrzepis na marynate świetny! Karkówka wychodzi przepyszna �� ciesze sie ze trafiłam na ten przepis. Polecam ��
OdpowiedzUsuńKarkówka w tej marynacie przepyszna !! Zawsze jak robię karkówke to z tego przepisu ale w piekarniku �� polecam! ��
OdpowiedzUsuńJak długo trzymać w piekarniku i w jakiej temperaturze, góra- dół czy inaczej, pod przykryciem czy bez?
UsuńGrillowana karkówka jest jedną z ulubionych potraw w moim domu, oczywiście z dodatkiem ketchupu i sosu grillowego Tarsmak :) Wszyscy wychwalali marynatę, która jest naprawdę wyśmienita!
OdpowiedzUsuńZrobiliśmy wszystko zgodnie z przepisem, niestety dzisiaj na probe po ponad 12h usmażyliśmy karkówkę na patelni, pierwsza reakcja zachwyt jak pięknie się rumieni itd, po odwróceniu na druga stronę marynata jak by się zważyła. Dłuższe smażenie powodowało jedynie przypalanie się mięsa do czarnego koloru. Zostało nam tego jeszcze ponad 1gk... Czy na grillu będzie inaczej? Dziwne było jeszcze to, że na talerzu przypalenie było niesmaczne a reszta mięsa była mokra jak by w wodzie, talerz tez był mokry i co dziwne przyprawa na talerzy (marynata) zostawała jak by nie usmażona, jak byśmy dopiero mięso w tym optoczyli... Co mogło to zepsuć? Ketchup? musztarda? oliwa z oliwek? :/
OdpowiedzUsuńCześć, przepraszam że odpisuję po tak długim czasie.
UsuńTak, jak napisał ktoś poniżej, to nie jest przepis na karkówkę z patelni. Karkówka z tego przypisu, aby była soczysta i miękka powinna zostać przyrządzona na grillu, lub alternatywnie w piekarniku.
Marynata zawiera ketchup/ sos barbecue, które w składzie zawierają cukier, w związku z czym przy obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, marynata może się przypalić.
Aczykolwiek myślę, ze jeśli na patelni ogień byłby niezaduży, a mięso podlałbyś/ podlałabyś wodą, to również udałoby się.
Co do zważenia marynaty, to wydaje mi się, że nie została dobrze wymieszana i olej oddzielił się od reszty składników. Karkówkę z tego przepisu robię bardzo często i za każdym razem wychodzi tak samo świetnie :)
Daj proszę znać, czy z grilla wyszła Ci równie dobra jak pozostałym.
Tytul artykulu mowi o marynacie do karkowki z grilla, a nie z patelni.
OdpowiedzUsuńA ja spróbuję jeszcze łyżkę miodu dodać zobaczymy co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuńJeslu lubisz slodsze marynaty, to jak najbardziej :), pamietaj delikatna slodycz nadaje juz ketchup/ sos barbecue.
OdpowiedzUsuńDaj znac jak wyszlo :)
Za słodkie ale dobre.
OdpowiedzUsuńDziś robię bez miodu i ketchupu. Jutro sprawdzimy co wyjdzie
Polecam jednak dać trochę ketchupu, fajnie podbija smak.
UsuńDaj znać jak tym razem udał się eksperyment :)
Czy tę marynatę można użyć do pałek i skrzydełek kurczaka? Jeśli nie to czy masz jakąś propozycję? Niedługo 30 męża 😊
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można :)
UsuńDo pałek z kurczaka polecam tez marynatę z czosnku, oliwy, soli, pieprzu, świeżego rozmarynu i skórki z cytryny. Kurczak wychodzi aromatyczny, orzeźwiajacy i delikatny.
Czy przez olej w marynace karkówka pali sie na grilu?
OdpowiedzUsuńNie. Karkówka może się palić w przypadku dodania zbyt dużej ilości ketchupu (cukier), czy miodu. Wtedy trzeba dobrze pilnować miesa.
Usuńketchup wymieniłem na przecier pomidorowy i wyszło wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńWłaśnie robie urodziny córce na których będzie 20 osób kupiłam duży kawał karkówka i chciałam przygotować ja w marynarce ze sklepu ale nigdzie nie mogę jej dostać
Chyba zaryzykuję i zrobię z tego przepisu - mam nadzieje ze będzie super :)
Jakiej grubości mają być pokrojone plastry? ???
Ja z reguły kroje Ok 1 cm i rozbijam je delikatnie ręka. Cienkie kawałki szybciej się grillują, są mniej zapychające i goście sięgają po więcej :)
UsuńA jeśli karkówka jest bardzo szeroka i kawałki wychodzą naprawdę duże, to kroje je na pół i wtedy rozbijam.
UsuńPierwszy raz zrobiłem na garden party z okazji Roczku syna. Goście wniebowzieci �� teraz zamarynowalem jeszcze raz i jestem pewien, ze reakcja będzie identyczna. Lubię to ��
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie bylam przekonana do karkówki z grilla jednak wszystko się zmieniło gdy znajomi wyciągneli mnie do Domu Kresowego i spróbowałam u nich karkóweczki!!Była rewelacyjna.Po prostu palce lizać!Twoja też wygląda bardzo apatycznie;) Dzięki za przepis!!POstaram się kiedyś zrobić!
OdpowiedzUsuńO marynaty dodałem jeszcze kieliszek whisky, a sól podczas grilowania. Polecam
OdpowiedzUsuńSprawdziłem i polecam! Przepyszne, polecam jeszcze podczas pieczenia polewać mięso delikatnie wodą. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńKupowaliśmy zawsze gotową karkówkę na grilla. Uważaliśmy, że grill to przyjemność więc jak najmniej pracy to jest to. Tym razem szaleństwo Majówki, spowodowało, że nie kupiłam gotowej, nie było. Kupiłam karkówkę też nie najlepszą, bo już przebrana. Zrobiłam marynatę z powyższego przepisu, nakłuwacz w dłoń i do pracy W sumie roboty wszystkiego 20 minut, włącznie z przygotowaniem marynaty. No i przepadłam jak Mańka w Czechach, okrzyknęli, że rewelacja i innej nie chcą. "No to dzięki papsułko" jak mawia Mariolka. A tak poważnie to super przepis i cieszę się, że na niego trafiłam, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona juz chyba od roku :)
OdpowiedzUsuńZawsze wychodzi pyszna!
Najlepsza, odkąd wypróbowakam ten przepis robię tylko wg niego.
OdpowiedzUsuńtak, mega marynata :)
OdpowiedzUsuńRobię ją od kilku lat i nie chcę innej.....PYCHA .
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS.
A ja dodałam jeszcze szklankę piwa. Zobaczymy co z tego będzie:) Jutro się okaże :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna.
OdpowiedzUsuńA jak nie mam wędzonej papryki słodkiej ,co dać?
OdpowiedzUsuńKorzystałem kiedyś z Twojego przepisu i muszę powiedzieć, że jest super.
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę doczekać się aż go powtórzę.
To w takim razie i ja wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńŚwietna marynata. Na pewno wykorzystam przy najbliższym grillowaniu!
OdpowiedzUsuńI'm constantly searching on the internet for posts that will help me. Too much is clearly to learn about this. I believe you created good quality items in Functions also. Keep working, congrats! 먹튀검증사이트
OdpowiedzUsuńThis is really an awesome work. 먹튀검증
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Ja bym jeszcze użył siekacza doskonale wprowadza smak wgłąb mięsa
OdpowiedzUsuńI came to this site with the introduction of a friend around me and I was very impressed when I found your writing. I'll come back often after bookmarking! 먹튀검증
OdpowiedzUsuńHi, I want to subscribe for this blog to get most up-to-date updates, so where can i do it please help out. 부산달리기
OdpowiedzUsuńPrzepis super 👍 Goście zajadali się że ho Ho👍👍👍
OdpowiedzUsuńI accidentally searched and visited your site. I still saw several posts during my visit, but the text was neat and readable. I will quote this post and post it on my blog. Would you like to visit my blog later? keonha cai
OdpowiedzUsuńI finally found what I was looking for! I'm so happy. 우리카지노
OdpowiedzUsuńwebgirls.pl In terms of battling yeast infections, victims usually have their operate reduce for them. This is because candidiasis can readily come to be chronic and continuing. With that in mind, on this page, we are going to existing a selection of some of the best confirmed candidiasis treatment and avoidance ideas about.
OdpowiedzUsuńhttps://gamezoom.xyz Getting a exercise routine spouse can considerably improve your muscle-developing final results. Your partner can be a important supply of enthusiasm for staying on your training session period, and pushing you to definitely increase your attempts as you exercise. Using a reputable partner to work out with can also help help you stay risk-free as you will have got a spotter.
OdpowiedzUsuńA very awesome blog post. u will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it 토토브라더
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuń