Makaron z papryką duszoną w tymianku, serem feta i pomidorkami

To jedno z tych dań, które powstaje na zasadzie "otwieram lodówkę i patrzę, co w niej jest". Nie sądziłam, że z papryki można wyczarować takie pyszne danie. Sama nie wiem, czy danie bardziej smakuje mi na ciepło, czy na zimno jako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :)


SKŁADNIKI (3-4 porcje)

  • 4 garści ugotowanego makaronu 
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 kostki sera feta
  • 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam trzech rodzajów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Paprykę kroimy w paski o długości 4-5 cm.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany tymianek, paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy do momentu aż papryka zmięknie i przejdzie smakiem przypraw.
  3. Wrzucamy na patelnię pomidorki i fetę i smażymy kilka minut, aż pomidorki lekko się podduszą.
  4. Dodajemy makaron, trzymamy na patelni do momentu aż makaron się zagrzeje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!





Wegetariański obiad V Pora na pomidora!

This entry was posted on 16 wrz 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...