Gruszki i mleko skondensowane? Od dziś jedno z moich ulubionych połączeń! Nie spodziewałam się tego, że ten duet stworzy tak ciekawy smak. Ciasto jest cudownie kruche, słodki smak mlecznego kremu przełamują soczyste gruszki. Całość jest genialna. Koniecznie spróbujcie :)
kruche ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g zimnego masła
- 2 żółtka jaj
krem
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 budyń waniliowy (najlepiej niesłodzony)
- 100 ml mleka
dodatkowo
- 6 gruszek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15-20 min.
- Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą gruszkę nacinamy, tak jak byśmy kroili ją w cienkie plasterki, ale nie docinamy do końca.
- Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy, delikatnie rozciągamy i ugniatamy tak by wypełniło formę po same brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy spód ciasta przez 8-10 min.
- W tym czasie podgrzewamy mleko skondensowane (cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło!). Budyń rozrabiamy w 100 ml mleka. Kiedy mleko skondensowane zacznie się gotować, wlewamy budyń i gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje.
- Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, układamy na nim połówki gruszek i zalewamy ciepłym kremem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min.
Co za smak! Gruszki z mlecznym kremem- widzę aksamitność i delikatność :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak smakuje :)
UsuńUwielbiam takie ciacho :)
OdpowiedzUsuń