Daktylowe kule, to nic innego jak pyszne trufle z mnóstwem orzechów włoskich, słonecznika i kakao. Daktyle są na tyle słodkie i lepkie, że do kulek nie trzeba dodawać żadnego słodzidełka ani tłuszczu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione bakalie i ziarna.
SKŁADNIKI (10-12 kul wielkości moreli)
- 250 gram daktyli
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka błonnika witalnego (babka płesznik)
- wiórki kokosowe do obtoczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2h. (Jeśli mamy daktyle z pestkami, pestki należy usunąć przed moczeniem),
- Odcedzamy daktyle i przekładamy do blendera. (Mleko ma wspaniały słodki daktylowy smak, można je wykorzystać np. do owocowego koktajlu albo po prostu wypić).
- Do daktyli wsypujemy orzechy, słonecznik, błonnik, chia i kakao i miksujemy. Jeśli nasz blender kielichowy nie daje rady zmiksować bakalii, można użyć tzw. żyrafy i stopniowo miksować całość na gładką masę.
- Na talerzyk wysypujemy wiórki kokosowe. Ręce delikatnie zwilżamy zimną wodą i formujemy kule wielkości moreli, obtaczamy w wiórkach. Gotowe kule przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Swietne slodkie przekaski!
OdpowiedzUsuńCodziennie zabieram sobie po jednej do pracy na drugie śniadanie - pycha :)
UsuńNie dość, że zdrowe, to jeszcze pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
i mocno czekoladowe :)
Usuń