Pieczarkowy burger z pasta z awokado i parmezanem


Nie każdy burger musi być z mięsem, te warzywne są równie pyszne. A ten jest naprawdę wyjątkowy - jego wnętrze wypełnia cudownie przysmażona, ogromna pieczarka portobello, pasta z awokado i suszonych pomidorów oraz pełne smaku, świeże warzywa. Koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI (2 porcje)


  • 2 ulubione bułeczki
  • 2 duże pieczarki portobello
  • 1 nieduży pomidor malinowy
  • 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki
  • 2 garści roszponki
  • 1 łyżka wiórków parmezanu
  • 1 ogórek małosolny lub kiszony
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)


pasta z awokado


  • 1 awokado hass
  • 2 suszone pomidory
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 2 cm świeżej papryczki chilli
  • sok z 1/4 limonki
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • pieprz
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Wszystkie składniki pasty umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pieczarki solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron tak długo, aż puszczą sok, zmiękną i delikatnie się przysmażą.
  3. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni.
  4. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość.

Smacznego!





Wegetariański obiad V

This entry was posted on 5 wrz 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

8 Responses to “Pieczarkowy burger z pasta z awokado i parmezanem”

  1. Pasta z awokado tylko mi tu nie pasuje, dałabym hummus ;) Bombowy burger!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z hummusem też na pewno będzie pyszne, najlepiej z takim wyrazistym - paprykowym, albo z suszonymi pomidorami :)

      Usuń
  2. Wgląda pysznie. Muszę spróbować.
    Pozdrawiam

    Zapraszam na KONKURS http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa odmiana, polecam :)

      Dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń
  3. Ale wielki ten burger! Świetny pomysł na dodanie pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis mnie bardzo zachęcił, koniecznie muszę to zrobić. Wydaje się być pyszne, zdrowe i pożywne. I pomysł na wykorzystanie avokado, które dobrze smakuje tylko jako połaczone z innymi składnikami, a jest tak bardzo fit: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/awokado-pomoc-w-walce-o-szczup%C5%82%C4%85-sylwetk%C4%99 Ave Avokado!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...