Klasyczne ciasto czekoladowe z kwaśnymi wiśniami, chrupiącymi migdałami i mnóstwem czekolady- po prostu obłęd :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, doskonałe!
- 200g mąki pszennej
- 200g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 40g kakao
- 40g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250g masła
- 100ml maślanki
- 4 jajka
- 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 100g migdałów
- 300g wydrylowanych wiśni
- cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy maślanej dodajmy po jednym żółtku i cały czas miksujemy.
- Sypkie składniki, tj. mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy na przemian z mlekiem do masy maślanej.
- Białka ubijamy na sztywno. Piane wylewamy na masę i przy pomocy drewnianej szpatułki delikatnie łączymy z masą. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę, posiekane migdały. Wiśnie obtaczamy w mące i również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę tak aby sięgała do 3/4 wysokości foremki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.
- Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Nie ma to jak klasyczny murzynek :) A z wiśniami? Niebo!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ciekawy patent z tymi wiśniami, ja bym pewnie jeszcze posmarowała górę czekoladą
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny, puszysty murzynek. Mniam!:)
OdpowiedzUsuń