W prostocie tkwi siła. Dawno nie jadłam tak prostej i pysznej sałatki. Najlepiej smakuje z dużą ilością koperku i ogórkami gruntowymi. Jeśli zostało Wam trochę młodych ziemniaków z obiadu, już wiecie jak je wykorzystać! :)
- ok. 20 malutkich ugotowanych młodych ziemniaków
- 3-4 średnie ogórki gruntowe
- 1 cebula cukrowa
- kilka łodyżek szczypiorku
- kilka gałązek koperku
sos
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Młode ziemniaczki kroimy na ćwiartki (moje były wielkości orzechów włoskich).
- Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w półtalarki.
- Cebulę kroimy w piórka. Jeśli cebula jest duża to kroimy piórka na pół.
- Siekamy szczypiorek i koperek.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy.
- Majonez, jogurt i musztardę dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
- Doprawiamy do smaku z solą i pieprzem.
Smacznego!
Świeżych ogórków jeszcze nie dodawałam, koniecznie muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, jest pyszna! :)
UsuńNada się jako świetny dodatek do grilla.
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń