Pages

30 paź 2014

Idealne ciasto z jabłkami

Nie ważne, czy szarlotka, czy jabłecznik, czy z duszonymi, czy tartymi, z dużą ilością cynamonu, czy aromatem wanilii- ważne, że z jabłkami! :) Uwielbiam ciasta z jabłkami. Ostatnio natknęłam się w internecie na ciasto z połówkami jabłek.. chyba w 20 wersjach;) Dopasowałam ciasto do swoich smaków, bo nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i wolę czuć w nim aromat owoców skąpanych w cynamonie i wanilii :) Polecam jest pyszne i nie wymaga wiele pracy! 


SKŁADNIKI ( 1 duża blaszka)


ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła (250g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250g serka waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie

  • 8-10 słodkich jabłek
  • cynamon
  • cukir waniliowy

polewa

  • 2 łyżki kwaśnj śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać serek waniliowy i posiekane masło. Zagnieść ciasto.
  2. Ciasto podzilić na dwie równe części. Odłożyć.
  3. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Pierwszą część ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze. Na cieście ułożyć połówki jabłek, wypukłą częścią do góry i opruszyć je cynamonem oraz wanilią.
  6. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem.
  7. Wstawić do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, aż ciasto się z wierzchu zarumieni. 
  8. Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i oblać nią jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do wystygnięcia.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz