- 200g łososia
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżka melasy lub miodu
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
sałatka
- 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
- 1/2 czerwonego grejpfruta
- 1/2 sera camembert ( u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 8-10 listków świeżej mięty
- 4 połówki orzechów włoskich
- 3 cm kawałek białej części pora
dressing
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
sos z granatów
- 1 granat
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu lub melasy
- 40 ml przegotowanej wody
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo
- 10-15 pomidorków koktajlowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Łososia zamarynować w soli, pieprzu, cytrynie oraz miodzie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać listkami świeżego rozmarynu. Dookoła ułożyć pomidorki koktajlowe i delikatnie oprószyć je solą. Odstawić na minimum 20 min.
- Grejpfruta oraz ser pokroić w dość grubą kostkę i dodać do miski z kaszą. Miętę oraz orzechy posiekać i dodać do pozostałych skłądników. Pora pokroić w cienkie paseczki. Całość wymieszać.
- Wszystkie składniki dressingu umieścić w niedużym słoiczku, potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji. Polać sałatkę i wymieszać. Odstawić aby smaki się przeniknęły.
- Granat przekroić na cztery części, jedną z nich odłożyć. Z pozostałych wydłubać ziarenka i wrzucić do rondelka, W rondelku umieścić wszystkie pozostałe składniki sosu i zagotować. Sos przetrzeć przez sito, przelać z powrotem do garnka i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Łososia i pomidorki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut ( w zależności od grubości ryby).
- Na talerzu ułożyć sałatkę oraz rybę i pomidorki, całość polać sosem z granatów i ozdobić pestkami owoców.
ładne podane! jestem wielce ciekawa, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo lekko i orzeźwiająco, po prostu pysznie :)
Usuń