Pages

28 paź 2014

Łosoś w granatach i grejpfrutowa sałatka z pęczakiem

Dziś znowu zdrowo, znowu smacznie i absolutnie nie nudno! :) To połączenie to prawdziwa bomba smaku i zdorowia. Pieczona ryba, sos z granatów i lekka sałatka z kaszą pęczak oraz grejpfrutem - po prostu nie można się oprzeć! :)


SKŁADNIKI ( 2 porcje)

  • 200g łososia
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka melasy lub miodu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

sałatka

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • 1/2 czerwonego grejpfruta
  • 1/2 sera camembert ( u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 8-10 listków świeżej mięty
  • 4 połówki orzechów włoskich
  • 3 cm kawałek białej części pora


dressing

  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

sos z granatów

  • 1 granat
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu lub melasy
  • 40 ml przegotowanej wody
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo

  • 10-15 pomidorków koktajlowych



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Łososia zamarynować w soli, pieprzu, cytrynie oraz miodzie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać listkami świeżego rozmarynu. Dookoła ułożyć pomidorki koktajlowe i delikatnie oprószyć je solą. Odstawić na minimum 20 min.
  2. Grejpfruta oraz ser pokroić w dość grubą kostkę i dodać do miski z kaszą. Miętę oraz orzechy posiekać i dodać do pozostałych skłądników. Pora pokroić w cienkie paseczki. Całość wymieszać.
  3. Wszystkie składniki dressingu umieścić w niedużym słoiczku, potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji. Polać sałatkę i wymieszać. Odstawić aby smaki się przeniknęły.
  4. Granat przekroić na cztery części, jedną z nich odłożyć. Z pozostałych wydłubać ziarenka i wrzucić do rondelka, W rondelku umieścić wszystkie pozostałe składniki sosu i zagotować. Sos przetrzeć przez sito, przelać z powrotem do garnka i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Łososia i pomidorki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut ( w zależności od grubości ryby).
  6. Na talerzu ułożyć sałatkę oraz rybę i pomidorki, całość polać sosem z granatów i ozdobić pestkami owoców.
Smacznego!




2 komentarze: