Pages

28 gru 2014

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu

To jest jedno z tych dań, które jest zawsze dobre :) Jest sycące, ale lekkie, składniki są łatwo dostępne, robi się je prosto i szybko, a co najważniejsze za każdym razem może smakować nieco inaczej. Jednym słowem nie nudzi się :) Mowa oczywiście o cukini wypełnionej ulubionym farszem, posypanej serem, orzechami czy ulubionymi ziołami, a nastepnie zapiekanej w piekarniku. Ta wersja jest niskokaloryczna ze względu na wybór mięsa z indyka i niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Co nie znaczy, że to danie smakuje jak jałowe dietetyczne potrawy. Nic podobnego! Cukinia jest pełna smaku, lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha!


SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI)

  • 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne
  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka sosu sojowego lub worchestershire
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • kilka gałązek tajskiej bazylii 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Cukinie dokładnie umyć i odciąć im kapelusze. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć jak najwięcej miąższu, zostawiająć ścianki grubości do 1 cm. Jeśli używamy cukinii podłużnych należy je przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ tak aby powstały łódeczki.
  2. Wydrążone cukinie oraz kapelusze układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekanika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min, aby lekko się podpiekły.
  3. Kiedy cukinie się pieką przyrządzamy farsz. W dużej misce umieszczamy mieso oraz kaszę jaglaną.
  4. Czosnek i cebulę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Zioła siekamy i wsypujemy do miski. Dodajemy imbir, pieprz, cayenne, sos sojowy oraz sól i pieprz. Mieszamy. Wlewamy passatę pomidorową i całość wyrabiamy ręką. Masa powinna być zwarta, ale nie zbita.
  5. Cukinie wyciągamy z piekarnika i łyżką nakładamy do nich farsz. Upychamy go dość mocno, tak aby cukinie pomieściły go jak najwięcej. Nadziane cukinie przykrywamy kapeluszami i pieczemy jeszcze 30-35 min, aż będą miękkie, a farsz upieczony.
  6. Podawać z lekką sałatką i ulubionym sosem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz