Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu

To jest jedno z tych dań, które jest zawsze dobre :) Jest sycące, ale lekkie, składniki są łatwo dostępne, robi się je prosto i szybko, a co najważniejsze za każdym razem może smakować nieco inaczej. Jednym słowem nie nudzi się :) Mowa oczywiście o cukini wypełnionej ulubionym farszem, posypanej serem, orzechami czy ulubionymi ziołami, a nastepnie zapiekanej w piekarniku. Ta wersja jest niskokaloryczna ze względu na wybór mięsa z indyka i niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Co nie znaczy, że to danie smakuje jak jałowe dietetyczne potrawy. Nic podobnego! Cukinia jest pełna smaku, lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha!


SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI)

  • 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne
  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka sosu sojowego lub worchestershire
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • kilka gałązek tajskiej bazylii 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Cukinie dokładnie umyć i odciąć im kapelusze. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć jak najwięcej miąższu, zostawiająć ścianki grubości do 1 cm. Jeśli używamy cukinii podłużnych należy je przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ tak aby powstały łódeczki.
  2. Wydrążone cukinie oraz kapelusze układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekanika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min, aby lekko się podpiekły.
  3. Kiedy cukinie się pieką przyrządzamy farsz. W dużej misce umieszczamy mieso oraz kaszę jaglaną.
  4. Czosnek i cebulę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Zioła siekamy i wsypujemy do miski. Dodajemy imbir, pieprz, cayenne, sos sojowy oraz sól i pieprz. Mieszamy. Wlewamy passatę pomidorową i całość wyrabiamy ręką. Masa powinna być zwarta, ale nie zbita.
  5. Cukinie wyciągamy z piekarnika i łyżką nakładamy do nich farsz. Upychamy go dość mocno, tak aby cukinie pomieściły go jak najwięcej. Nadziane cukinie przykrywamy kapeluszami i pieczemy jeszcze 30-35 min, aż będą miękkie, a farsz upieczony.
  6. Podawać z lekką sałatką i ulubionym sosem.
Smacznego!



This entry was posted on 28 gru 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...