Często poluję na świeże steki z tuńczyka w miarę ludzkiej cenie, ostatnio jedyne co udało mi się znaleźć w sklepach to "tuńczyk promocja" i puste miejsce pod tabliczką. Byłam już naprawdę mocno zrezygnowana, pogodziłam się z faktem, że rybny stek nie jest mi pisany... wtedy moim oczom ukazał się napis "stek z miecznika", długo nie zastanawiając się wrzuciłam rybę do koszyka. Przyrządziłam go tak jak każdy stek, czyli z zachowaniem dwóch podstawowych zasad: minimalnizm w przyprawianiu oraz bardzo krótka obróbka termiczna, bo jak powszechnie wiadomo lepiej aby stek był niedosmażony niż przesmażony, co w przypadku ryb takich jak miecznik czy tuńczyk ma kolosalne znaczenie. Taka "przesmażona ryba" nawet o 30 sekund (!) straci całą swoją fantastyczną strukturę i smak, zmieniając się w jeden wielki jałowy wiór. Wracając do samego miecznika, ryba jest cudowna! Ma jasne, zwarte mięso, o delikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie kilka prostych dodatków wystarcza aby wydobyć z niej fantastyczny smak. W moim przypadku garść rukoli, pomidorki koktajlowe pieczone w soli morskiej i oliwie z oliwek oraz cudowna lekko słodka salsa sprawiły, że miecznik smakował po prostu bajecznie!
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 300g miecznika (dwa niedużde steki)
- sól morska
- świeżozmielony pieprz
- oliwa z oliwek
salsa
- 1/2 dojrzałego mango
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szalotki
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- szczypta brązowego cukru
- 1 gałązka szczypiorku
- czarny sezam
sałatka
- 2 garści rukoli
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sok z 1/4 cytryny
- sól morska
- świeżozmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Razem z pomidorkami koktajlowymi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa oprószyć solą morską i skropic oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.
- W czasie gdy papryka i pomidorki się pieką, kroimy mango i awokado. Ja zazwyczaj nacinam delikatnie nożem kratkę na miąższu. Następnie od strony skórki delikatnie wypycham miąższ i gotowe kawałki ściągam ze skórki palcami. Mango i awokado powinny być dość drobno pokrojone, ale nie na miazgę. Szalotkę również posiekać w drobniutką kosteczkę.
- Warzywa wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Pomidorki chwilowo odkładamy i zajmujemy się papryką. Należy obrać ją ze skórki i pokroić w taką samą kostkę jak mango i awokado. Dodać sos ostrygowy, ocet ryżowy oraz cukier i wymieszać.
- Steki z miecznika umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek lub zgrillować po ok. 2-2,5 min z każdej strony. Ryba jest wtedy delikatna i soczysta. Zdejmujemy z patelni i dajemy rybie kilka minut aby odpoczęła.
- W małym pojemniczku łączymy składniki dressingu do rukoli : olej, ocet balsamiczny, cytrynę sól i pieprz. Pojemniczek zakecamy i wstrząsamy do uzyskania jednolitej emulsji.
- Na talerzu układamy rukolę wymieszaną z kiełkami. Na środku kładziemy stek z miecznika, a w okół niego upieczone pomidorki. Całość delikatnie skrapiamy dressingiem. Na steku układamy salsę. Ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem i czarnym sezamem.