W grudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :)
SKŁADNIKI (30 sztuk)
- 250g mąki pszennej
- 80g zmielonych migdałów
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml płynnego miodu
- 85g masła
- 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego
lukier
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżeczki soku z cytrusów ( może być z samej cytryny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki : mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia.
- W rondelku podgrzać miód z masłem, do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawić do przestudzenia.
- Lekko ciepłą masę miodową maślaną wlać do sypkich składników. Wymieszać na jednolitą masę, tak aby nie było grudek ( można zmiksować). Na koniec wmieszać do masy kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu.
- Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć.
- Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do 15 minut. Uważać aby nie spalić spodów od ciasteczek, aby tego uniknąć najlepiej piec ciasteczka w górnej części piekarnika, a pod blachą z pierniczkami umieścić jeszcze jedną blachę.
- Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, należy dać im kilka minut na przestygnięcie, po tym czasie lekko twardnieją.
- Cukier pudre wymieszać z sokiem z cytrusów, tak aby otrzymać dość gesty półpłynny lukier.
- Wystudzone ciasteczka oblewamy lukrem, dodatkowo można je ozdobić cukrowymi ozdobami.
Pychaa! :)
OdpowiedzUsuńBa, nawet więcej po piernikowo- cytrusowa pycha :)
Usuń