Dalej zostaję w klimacie piernikowym. Zapach cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatałowej towarzyszy mi przez cały grudzień. Jest wszędzie, na śniadanie, obiad i kolację. A jeśli już mowa o śniadaniu, to koniecznie upieczcie taką o to piernikową owsiankę, jest świetna! Miłośnikom owsianki na pewno bardzo posmakuje, a tym nieco mniej przychylnie patrzącym na owsiane płatki powinna dać wiele do myślenia, czy aby nie najwyższa pora zmienić zdanie! :)
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżka popingu z amarantusa
- 1 łyżka ulubioncy orzechów
- 1 łyżka rodzynek/ żurawiny/ jagód goji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
- Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna.