Waniliowy sernik z żurawinowym musem i czekoladowym spodem, obłędny!

To zdecydowanie jeden z najelszpszych serników jakie jadłam, jeśli nie najlepszy! Ma wszystko co kocham w sernikach - jest ciężki, ale kremowy, pachnie wanilią, czuć w nim deliaktną słodycz, którą przełamuje kwaskowy, lekki mus i intesywnie czekoladowy spód. Jak tylko zobaczyłam go w internecie, wiedziałam że prędzej czy później trafi "na warsztat" :) Zmodyfikowałam go troszeczkę, według tego co miałam pod ręką i wyszło prze, prze, przepysznie! Na pewno zachwycicie nim gości!

 

SKŁADNIKI (tortownica 24 cm)

spód

  • 150g herbatników 
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g masła

masa serowa

  • 600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

mus żurawinowy

  • 300g mrożonej żurawiny
  • sok z jednej niedużej cytryny
  • 1/3 szklanki cukru ( można więcej)
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 3,5 łyżeczki żelatyny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. W blenderze kielichowym umieścić herbatniki oraz kako i krótko zmiksować, tak aby otrzymać "gruby piasek". Najlepiej robić to pulsacyjnie. Można też herbatniki pokruszyć wałkiem, czy moździeżem.
  2. W mikrofali lub w rondelku roztopić masło i dodać do niego zmiksowane herbatniki z kakao, całość powinna mieć konsystencję mokrego piachu i dać się uformować w kulę. Jeśli masa jest zbyt sypka należy dodać więcej masła.
  3. Dno tortownicy (u mnie silikonowa, jeśli używacie teflonowej warto wyłożyć ją papierem do pieczenia) wysypać masą herbatnikową, rozprowadzić po całej powierzchni tortownicy i wyrównać lekko dociskając.
  4. W dużej misce umieścić twaróg, cukier, śmietankę, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Przy pomocy trzepaczki lub drewnianej łyżki połączyć w jednolitą masę (masę mieszamy krótko, do połączenia składników, aby zbytnio nie napowietrzać sernika, bo wtedy opadnie i popęka w czasie pieczenia). Na koniec dodajemy jajka i delikatnie łączymy je z masą, jak tylko się połączą przestajemy mieszać. 
  5. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do większej brytfanny, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Dzięki temu będzie aksamitny, a jego powierzchnia będzie prosta jak stół.
  7. Brytfannę wraz z tortownicą wstawiamy do piekarnika. Do brytfanny wlewamy wrzącą wodę, tak aby sięgała ona do ok. 1/2 wysokości tortownicy. Pieczemy około 60-90 min, do momentu aż cała góra sernika będzie ścięta (u mnie trwało to ok. 75 min).
  8. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 
  9. W rondelku umieszczamy mrożoną żurawinę (nie rozmrażamy jej wcześniej), cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu aż żurawina zrobi się miękka i odda sok. 
  10. Następnie masę przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i pesteczek, dzięki temu mus będzie jedwabiście gładki.
  11. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały żadne grudki. Łączymy dokładnie z masą żurawinową. Masa powinnam być wystudzona (może być letnia, ale nie mocno ciepła!).
  12. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy ją do masy żurawinowej. Najlepiej robić to przy pomocy szpatułki, podzielić masę na 3-4 części i po dodaniu każdej z nich delikatnie łączyć śmietanę z musem aż do całkowitego połączenia.
  13. Gotowy mus wylewamy na upieczony i wystudzony sernik, następnie wstawiamy do lodówki na całą noc. 
Smacznego!






This entry was posted on 28 gru 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Waniliowy sernik z żurawinowym musem i czekoladowym spodem, obłędny!”

  1. Robiłam podobny - to zdecydowanie jeden z najlepszych serników, jakie jadłam. A wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam go u Ciebie ostatnio i słowo "idealny" w tytule mnie bardzo zachęciło do zrobienia go :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...