Krówkowy miodownik

Ciasto absolutnie doskonałe :) W internecie można je znaleźć również pod nazwą Marlenka. Składa się z kilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty na początku są twarde, jednak dzięki masie krówkowej po kilku dniach robią się cudownie miękkie i tworzą idealną całość z karmelowym kremem i orzechową posypką :)

SKŁADNIKI (blaszka 21x24 cm)

blaty

  • 80g masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 jajka
  • 400g mąki pszennej


masa krówkowa

  • 1 puszka kajmaku
  • 200g masła
  • 1 budyń śmietankowy niesłodzony przygotowany w 2/3 ilości mleka podanej na opakowaniu


dodatkowo

  • podprażone orzechy laskowe i włoskie
  • czekoladowe groszki/wiórki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Masło, cukier oraz miód podgrzać w rondelku do całkowitego rozpuszczenia. W szklaneczce połączyć sodę z octem (uwaga bardzo się pieni) i dodać do masy. Gotować kilka minut aż masa przybierze ciemno brążowy kolor. Odstawić do wystudzenia.
  2. Do ciepłej, ale nie gorącej masy dodać jajka i szybko rozmieszać je trzepaczka ( aby się nie ścięły i nie było grudek). Na koniec stopniowo dodawać mąkę.
  3. Ciasto przełożyć na stolnicę i  szybko zagnieść ciasto.
  4. Gotowe ciasto podzielić na 5 lub 6 części ( ja podzieliłam na 5). Część ciasta rozwałkować na wielkość foremki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, delikatnie rozciągnąć je tak aby jak najdokładniej wypełniło balszkę. 
  5. Piekarnik rozgrzać do 170- 180 stopni i piec przez 8-10 min. Ciasto po wyjęciu z piekarnika jest bardzo miękkie, ale już po prau minutach robi się bardzo twarde. Ale spokojnie zmięknie od kremu i będzie bardzo delikatne :)
  6. To samo robimy z pozostałymi częściami ciasta. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając zalecaną ilość mleka do 2/3. Studzimy, budyń powinien być zimny.
  7. Gdy blaty się studzą przygotowujemy masę. Puszkę kajmaku umieszczamy w misce i dodajemy do niego stopniowo po łyżce masło w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy po łyżce zimny budyń. Przykrywamy masę folią i wstawiamy do lodówki żeby trochę stężała i łatwiej było ją nakładać na blaty.
  8. W czasie gdy masa się studzi na patelnię wrzucamy orzechy i prażymy je kilka minut, aż zacznie unosić się przyjemny orzechowy zapach. Uwaga aby nie spalić orzechów bo będą gorzkie!
  9. Poprażone orzechy przesiekać.
  10. Kiedy wszystkie składniki są gotowe możemy przejść do przekładania ciasta. Na miodowym blacie rozprowadzamy 1/5 masy i przykrywamy kolejnym blatem i tak aż do końca. Ostatni blat również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami oraz groszkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na conajmniej 24h aby blaty zmiękły. Ciasto najlepiej smakuje na 2, 3 dzień.
Smacznego!




This entry was posted on 29 gru 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Krówkowy miodownik”

  1. Kocham każde ciasto z masą kajmakową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, jak widzę kajmak na liście składników to wiem, że będzie dobre :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...