Kasza jaglana to niekwestionowane dobrodzejstwo dla naszego organizmu. Neutralizuje nadkwasowość oraz wspomaga trawienie, przy tym jest bardzo sycąca i nie zawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła przepyszna! :)
- 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 czerwone papryki
- 10 suszonych pomidorów
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach
- świeża kolendra
- tajska bazylia
- rozmaryn
- sól
- pieprz
dodatkowo
- ser feta /kozi
- parmezan / żółty ser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Paprykę, suszone pomidory pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę od suszonych pomidorów, podsmażyć cebulkę, dodać papryką i smażyć 3-5 minut. Dodać suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową i trzymać na ogniu kilka minut,aby smaki się przeniknęły.
- Na koniec doprawić solą, pieprzem. Dodać posiekane świeże zioła oraz ugotowaną kaszę i wymieszać.
- Kaszę z warzywami przełożyć do naczyń do zapiekania. Posypać serem feta i parmezanem lub innym ulubionym serem. Można też pominąć ser, wtedy danie będzie bardziej dietetyczne.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 min.
Muszę w końcu zapiec tą kaszę :)
OdpowiedzUsuń