Nadziewane pierniczki z ciasta na piernik staropolski już gotowe, więc teraz czas na docelowy wypiek :) Robienie piernika staropolskiego składa się z trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie przechozimy to ostatniego etapu, o którym napiszę wkrótce :)
- 1/2 ciasta z tego przepisu
- mąka do podsypywania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ciasto dzielimy na 3 części.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm (ciasto mocno urośnie).
- Wkładamy do brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy boki.
- Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 10-12 minut, to samo robimy z dwoa pozostałymi blatami.
- Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i odkładamy na 2-3 dni do skruszenia.