Pamiętam jak dziś smak sałatki z surimi, którą kupowała mi mama w małym osiedlowym sklepiku na Pradze. Była idealna. Niestety sklepik został już dawno zamknięty... a mnie naszła chęć na taką sałatkę. Odtworzenie jej smaku nie było łatwe, ale metodą prób i błędów udało się! Sałatka jest pyszna, a mój sekretny składnik - ocet ryżowy nadaje jej charakteru i sprawa, że jest naprawdę rewelacyjna! :)
- 8 paluszków krabowych
- 10-12 cm kawałek pora
- 1/2 puszki ananasa w lekkim syropie
- malutka puszka kukurydzy
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1-2 łyżki octu ryżowego
- pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Paluszki krabowe pokroić w podłużne paski ( lub rozwinąć je i odrywać po paseczku).
- Pora dokładnie umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w cieniutkie paseczki, tak aby długością odpowiadały paluszkom krabowym.
- Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
- Kukurydzę odcedzić i dodać do pozostałych składników.
- Dodać majonez, jogurt oraz ocet ryżowy. Polecam najpierw dodać 1 łyżkę, jeśli uznacie, że sałatka jest za mało kwaskowa dodać jeszcze jedną. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Czy zamiast octu ryzowego można dodać odrobinę kwasku cytrynowego??????
OdpowiedzUsuńCzy zamiast octu ryzowego można dodać odrobinę kwasku cytrynowego??????
OdpowiedzUsuńWydaję mi sę, że można spróbować, albo lepiej chyba dodać soku z cytryny, sałatka będzie miała wtedy nieco delikatniejszy smak, ale myślę że również pyszny :)
Usuń