Pages

31 sty 2015

Curry z dorszem, batatami, mango i czarnym ryżem

Nieco egzotyczne połączenie, ale za to jakie smaczne! Delikatna biała ryba, słodkie mango, aksamitne bataty i czarny ryż, a to wszystko skąpane w sosie curry na bazie mleka kokosowego. Pycha!


SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 2 polędwiczki z dorsza
  • 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duży batat
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 liście limonki caffir
  • pieprz
  • sól
  • świeża kolendra

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Batata dokładnie myjemy (nie obieramy). Kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 20 min). Odcedzamy.
  2. Szklankę ryżu zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości (ok. 20-25 min).
  3. Dorsza kroimy w gruba kostkę i oprószamy solą, pieprzem, kuminem oraz curry. Odstawiamy na 20 minut.
  4. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek, imbir oraz chilli. Dodajemy liście limonki caffir i zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z pastą curry oraz sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia.
  5. W między czasie obieramy mango i kroimy w kostkę lub paski. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki dorsza oraz mango. Ryba ugotowana w takim sosie będzie bardzo delikatna i aromatyczna.
  6. Na koniec wrzucamy na patelnię ryż oraz bataty. 
  7. Gotowe danie podawać w miseczkach lub na głębokim talerzu, posypane posiekaną, świeżą kolendrą.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :)
      dziękuję za zparoszenie, na pewno zajrzę :)

      Usuń