Pages

28 sty 2015

Pieczony topinambur pachnący tymiankiem

Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to pyszne i zdrowe warzywo, które ostatnio wraca do łask. Ma ciekawy lekko orzechowy smak, plasuje się gdzieś pomiędzy pietruszką, a ziemniakiem. Do pietruszki zbliża go orzechowa słodycz i moc witamin, a do ziemniaka konsystencja i jego wielkofunkcyjność :) Można go gotować, smażyć, piec, grillować, zrobić z niego pure albo zupę. Koniecznie spróbujcie mojej pieczonej wersji z mnóstwem aromatyznego tymianku. Pycha!



SKŁADNIKI

  • 1/2 kg topinamburu
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 głowka czosnku
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Topinambury dokładnie wyszorować (nie obierać ze skórki) i przekroić na połówki lub ćwiartki.
  2. Cebulę pokroić w ósemki, paprykę na 12-14 części.
  3. Ząbki czosnku należy pozostawić w łupinach.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze układamy kawałki topinambura (skórką do dołu), papryki, cebuli oraz czosnku .
  5. Pomiędzy warzywami układamy tymianek, całość skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut, aż topinambury lekko się zarumienią, papryka przypiecze, a w całej kuchni będzie pachniało tymiankiem i czosnkiem :)
  6. Upieczone warzywa świetnie smakują same z ulubionym sosem lub jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!



Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze:

  1. Bardzo prosty przepis na topinambura. Ja też polecam topinambura w formie czipsów, frytek albo jako składnik warzyw na patelni. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zerknęłam i nie mogę się zdecydować który przepis wybrać :D

      Usuń
  2. Zrobiłam zupę -krem z topinambura, na wędzonych cwiartkach kurczka ,marchwią , selerem , doprawione do smaku, z jogurtem kozim -pychotka

    OdpowiedzUsuń