Pages

24 sty 2015

Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym

Chapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :)



SKŁADNIKI (4 sztuki)

chapati


  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 -0,7 szklanki zimnej wody
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki


warzywa


  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 6-8 małych pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku


  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól


sos czosnkowy


  • 150g jogurtu greckiego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża odnoga szczypiorku
  • 1 łyżka sosu worchestershire
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz 
  • sól


dodatkowo


  • sałata rzymska
  • pomidor



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Na stolnicy wymieszać obie mąki, sól. kurkumę, paprykę i czarnuszkę. Dodajemy oliwę, stopniowo wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut.
  2. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedużą kostkę, chili w drobną kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na patelnię cebulkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pieczarki, smażymy 2-3 minuty i wrzucamy paprykę oraz chilli. Dodajemy imbir oraz cząber. Zalewamy sosem sojowym i dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Dusimy do miękkości.
  3. Na koniec dodajemy krem balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Jogurt łączymy z posiekanym sczypiorkiem, koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny, sos worchestershie, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
  5. Po 30 minutach dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowyjemy na cienki placuszek. Z obu stron każdy placek delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to dłonią.
  6. Rozgrzewamy patelnię ( bez tłuszczu). Na suchą patelnię wrzucamy placuszek i smażymy 1,5 minuty, po tym czasie przekręcamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Po tym czasie placek kładziemy na palniku kuchenki gazowej na 15-20 s z każdej strony, w tym czasie na powierzchni placków pojawią się duże bąble, które się zarumienią. Uważać żeby nie zwęglić chapati :)
  7. Na ciepłym chapati rozsmarowujemy sos czosnkowy, na nim układamy poszatkowaną sałatę rzymską oraz pokrojonego pomidora, na to kawałki bryndzy oraz warzywa.
Smacznego!






2 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda to danie, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chapati są super, często podaję je też z kurczakiem curry zamiast ryżu :)

      Usuń