Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to pyszne i zdrowe warzywo, które ostatnio wraca do łask. Ma ciekawy lekko orzechowy smak, plasuje się gdzieś pomiędzy pietruszką, a ziemniakiem. Do pietruszki zbliża go orzechowa słodycz i moc witamin, a do ziemniaka konsystencja i jego wielkofunkcyjność :) Można go gotować, smażyć, piec, grillować, zrobić z niego pure albo zupę. Koniecznie spróbujcie mojej pieczonej wersji z mnóstwem aromatyznego tymianku. Pycha!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg topinamburu
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 głowka czosnku
- 5-6 gałązek świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżozmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Topinambury dokładnie wyszorować (nie obierać ze skórki) i przekroić na połówki lub ćwiartki.
- Cebulę pokroić w ósemki, paprykę na 12-14 części.
- Ząbki czosnku należy pozostawić w łupinach.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze układamy kawałki topinambura (skórką do dołu), papryki, cebuli oraz czosnku .
- Pomiędzy warzywami układamy tymianek, całość skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut, aż topinambury lekko się zarumienią, papryka przypiecze, a w całej kuchni będzie pachniało tymiankiem i czosnkiem :)
- Upieczone warzywa świetnie smakują same z ulubionym sosem lub jako dodatek do dania głównego.
Smacznego!
Bardzo prosty przepis na topinambura. Ja też polecam topinambura w formie czipsów, frytek albo jako składnik warzyw na patelni. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zerknęłam i nie mogę się zdecydować który przepis wybrać :D
UsuńZrobiłam zupę -krem z topinambura, na wędzonych cwiartkach kurczka ,marchwią , selerem , doprawione do smaku, z jogurtem kozim -pychotka
OdpowiedzUsuń