Jak burger, to mięso, najlepiej wołowina, taka medium. Otóż... owszem tak, ale nie zawsze ;) Niedawno przekonałam się, że burger bez mięsa też może być dobry, a nawet pyszny. Przez długi czas kompletnie w to nie wierzyłam i zawsze powtarzałam, że burger bez mięsa to nie burger. Cóż, ludzie się zmieniają... :) Jeśli lubicie słodkie ziemniaki, albo po prostu chcecie spróbować czegoś nowego to ten przepis jest wprost idealny. Naprawdę polecam! Jeśli zrezygnujemy z dodatku sera, burger z wegetariańskiego zmieni się w wegański.
SKŁADNIKI (6 burgerów)
burgery
- 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 gałązki tymianku
- 1 szalotka lub mała cebulka
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 1 łyżka sosu teriaki, ostrygowego lub barbecue
- sól, pieprz
sos
- 1 główka pieczonego czosnku
- 1/2 pieczonej czerwonej lub żółtej papryki
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
- sól
dodatkowo
- 6 pełnoziarnistych bułek
- 6 plasterków pomidora
- 6 plasterków czerwonej cebuli
- 6 plasterków sera
- tarty ser grana padano lub parmezan
- roszponka/rukola/sałata lodowa
- ketchup
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Batata kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy batatami układamy ząbki czosnku i kawałki czerwonej lub żółtej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.
- Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
- Fasolę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski, dodajemy do niej upieczone bataty i wszystkie pozostałe składniki (cebulę siekamy w kostkę, listki tymianku odrywamy z gałązek, które wyrzucamy). Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ręce zwilżamy wodą i formujemy kotlety, które układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 min. Po tym czasie przekręcamy burgery na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
- Bułki kroimy na pół, każdą połówkę posypujemy tartym serem grana padano lub parmezanem i wkładamy do piekarnika na kilka minut aby się zagrzały.
- W tym czasie przygotowujemy sos : czosnek wyciśnięty z łupin, paprykę obraną ze skórki, listki tymianku, sól, pieprz oraz majonez blendujemy na gładki sos.
- Na dolnej części bułki rozsmarowujemy sos, na nim układamy kolejno: roszponkę, cebulę, pomidora, ser, burgera, ketchup, górną część bułki.
Smacznego!
Ja lubię takie eksperymenty :) Ciekawe tylko, co by powiedział mój domowy mięsożerca, jakbym mu takie cudo zaserwowała... ;)
OdpowiedzUsuńMoja siostra jak usłyszała "burger z ziemniaków" to pokręciła tylko głową. Ale jak zobaczyła, że wygląda całkiem nieźle to poprosiła o gryza... a w końcu zrobiłam dla niej drugiego :D Są na pewno inne, ale bardzo dobre, za drugim razem dołożyłam do kanapki ogórka konserwowego i sos barbecue i też było mega pyszne :)
Usuń