Te trufle to moje ostatnie odkrycie! Są idelalne z dwóch prostych powodów - są bardzo zdrowe i przepyszne. Składają się z mnóstwa dobroci dla naszego organizmi - m. in. kaszy jaglanej, migdałów i oleju kokosowego. Brzmi średnio smacznie? To tylko pozory :) Trufle są fantastyczne i naprawdę przypominają w smaku sławne pralinki. Nie wierzycie? To spróbujcie! :)
SKŁADNIKI (ok. 20 trufli)
- 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2-3 łyżki miodu/syropu z agawy/ksylitolu/stewi (można więcej)
dodatkowo
- popping z amarantusa
- wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, mielone migdały, olej kokosowy oraz wybrany "słodzik" umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładką masę.
- Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa za bardzo się klei da rąk, należy ręce delikatnie zwilżyć wodą.
- Gotowe kuleczki obtaczamy w amarantusie lub w wiórkach kokosowych. Najlepiej przechowywać w lodówce wtedy lekko tężeją.
Smacznego!