Buraki to bardzo niedoceniane warzywa, wiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :)
- 1 burak
- 1 mandarynka
- 1 łyżka sera feta
- 1 łyżka prażonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów)
- 2 garści roszponki
dodatkowo
- 2 łyżki soli gruboziarnistej
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki galangalu mielonego lub sproszkowanego imbiru (można pominąć)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na blaszcze ułożyć spory kawałek foli aluminiowej. Na środku foli wysypać sól, na soli ułożyć dokładnie umyte buraki (buraków nie obieramy!). Pieczemy w 200 stopniach przez około 40-50 minut, w zależności od wielkości buraka.
- Upieczone buraki studzimy, jeszcze ciepłe obieramy i kroimy na kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy buraczki, masło powinno pokryć buraczki i sprawić, że będą lśniące. Dodajemy mielony galangal/ imbir i mieszamy.
- Po chwili wlewamy ocet balsamiczny i trzymamy na ogniu kilka minut do momentu aż ocet balsamiczny się zredukuje, a powstały syrop oblepi buraczki. Zdejmujemy z ognnia.
- Na talerzu ukłdamy roszponkę, kawałki buraczków i cząstki mandarynki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz prażonymi orzechami.
Smacznego!
świetna! chętnie wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, szczególnie jeśli lubisz buraczki, pieczone w soli i zatopione w occie balsamicznym są naprawdę pyszne! :)
UsuńWygląda pięknie i chyba smakuje podobnie :) muszę wypróbować. Tylko o co chodzi z tym pieczeniem buraków na soli? Co to daje? Nie można tak normalnie, po prostu na folii?
OdpowiedzUsuńSól wydobywa intensywny smak buraka, koncentruje go i sprawia, że jest jeszcze słodszy i wyrazistszy. Ten patent znalazłam w książce Gordona Ramsay'a i bardzo mi podpasował. Oczywiście nie jest to koniecznie, można upiec bez soli w folii, czy nawet dodać ugotowane również będzie smaczne :)
Usuń