Pages

10 sty 2015

Pudding z nasionek chia z bananem

Nasionka chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska to prawdziwa bomba zdrowia. Warto je włączyć na stałe do diety ponieważ są bogatym źródłem kawsów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w idealnych dla naszego organizmu proporcjach. Ponadto nasionka chia zawierają witaminy E. B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk oraz błonnik. Mam wymieniać dalej? Proszę bardzo :) Te magiczne nasionka również spowalniają wchłanianie cukrów, więc są doskonałym suplementem diety dla diabetyków, ponadto wspomagają nawilżanie organizmu oraz pomagają w zwalczaniu złego cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość błonnika dają na długo uczucie sytości i pomagają w walce z nadwagą. Chyba nie macie już wątpliwości, że warto je jeść :) Jednak należy pamiętać, że tak samo jak w przypadku wszystkich wiatamin i suplementow nie można przesadzić z ich ilością, dzienna dawka nasionek chia powinna oscylować w okolicach 1 porządnej stołowej łyżki. Chia ma jeszcze jedną wspaniałą właściwość, mianowicie potrafi zatrzymać dziesięciokrotność swojej objetości, co świetnie można wykorzystać w kuchni. Jedna łyżeczka chia jest w stanie wchłonąć i zżelować 10 łyżek płynu (mleka roślinnego czy wody), tworząc pyszny pudding. Pudding to oczywiście nie jedyna możliwość na wykorzystanie nasionek chia w kuchni, można dodawać je do owocowych koktajli, sałatek, zmielić i dodać do wypieków, ale o tym przy innej okazji :)


SKŁADNIKI

pudding 
  • 200ml mleka kokosowego
  • 200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego)
  • 3,5 łyżki nasionek chia
  • 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub innego smakowego syropu

dodatkowo
  • 1 banan
  • 1 łyżka siekanych migdałów
  • jagody goji


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W dużym kubku umieszczamy mleko kokosowe, mleko roślinne, nasionka chia i miód lub syrop. Mieszamy dokładnie (ja to robilam trzepaczką).
  2. Odstawiamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie mieszamy ponownie i wstawiamy  do lodówki na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.
  3. Przed podaniem do puddingu dodajemy kawałki banana, siekane migdały i jagody goji.
Smacznego!


Niskokaloryczny styczeń

6 komentarzy:

  1. pyszny i zdrowy, a namoczone ziarenka chia są mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak! Odkryłam je niedawno i od razu pokochałam ;)

      Usuń
  2. mniam! ten pudding kuuusi!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zaproszenie, na pewno wezmę udział :)

      Usuń