Bakłażan to takie warzywo, z którego zawsze można coś wyczarować. Można go zamarynować i upiec z dodatkiem ulubionego sera, albo połączyć z czosnkiem, ziołami i podać z ugotowanym na sypko ryżem. Albo można zrobić z niego pyszne roladki, nadziewane czosnkowo-orzechową fetą, a następnie zapiec je w balsamiczno- pomidorowym sosie pachnącym rozmarynem. Pycha!
SKŁADNIKI (8-10 małych roladek)
- 1 duży dojrzały bakłażan
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
nadzienie
- 1/2 opakowania sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- świeżozmielony pieprz
sos
- 300ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- pieprz
- sól
SPOSÓB WYKONANIA
- Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w cienkie kilkumilimetrowe plastry. Bakłażana z obu stron oproszyć papryką wędzoną i solą oraz skropić delikatnie oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (plastry muszą zmięknąć i dać się be problemu zwijać).
- W miseczce rozgnieść widelcem ser feta, dodać zmielone orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, kumin oraz doprawić do smaku pieprzem.
- Na każdym plastrze bakłażana rozsmarować cienką warstwę serowego nadzienia i zwinąć w roladkę. Układać w naczyniu żaroodpornym, końcówką do dołu.
- W miseczce umieścić wszystkie składniki sosu (należy oberwać listki rozmarynu, gałązki wyrzucić, a listki posiekać i dodać do sosu).
- Roladki zalać sosem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz