Pages

11 sty 2015

Roladki z bakłażana z serem feta, zapiekane w sosie pomidorowym

Bakłażan to takie warzywo, z którego zawsze można coś wyczarować. Można go zamarynować i upiec z dodatkiem  ulubionego sera, albo połączyć z czosnkiem, ziołami i podać z ugotowanym na sypko ryżem. Albo można zrobić z niego pyszne roladki, nadziewane czosnkowo-orzechową fetą, a następnie zapiec je w balsamiczno- pomidorowym sosie pachnącym rozmarynem. Pycha!



SKŁADNIKI (8-10 małych roladek)

  • 1 duży dojrzały bakłażan
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska


nadzienie

  • 1/2 opakowania sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • świeżozmielony pieprz


sos

  • 300ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • pieprz
  • sól



SPOSÓB WYKONANIA

  1. Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w cienkie kilkumilimetrowe plastry. Bakłażana z obu stron oproszyć papryką wędzoną i solą oraz skropić delikatnie oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (plastry muszą zmięknąć i dać się be problemu zwijać).
  2. W miseczce rozgnieść widelcem ser feta, dodać zmielone orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, kumin oraz doprawić do smaku pieprzem.
  3. Na każdym plastrze bakłażana rozsmarować cienką warstwę serowego nadzienia i zwinąć w roladkę. Układać w naczyniu żaroodpornym, końcówką do dołu.
  4. W miseczce umieścić wszystkie składniki sosu (należy oberwać listki rozmarynu, gałązki wyrzucić, a listki posiekać i dodać do sosu).
  5. Roladki zalać sosem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz