Pages

23 lut 2015

Guacamole / moje ulubione

Przepisów na guacamole w internecie jest cała masa. Każdy jest inny, każdy znajdzie swoich zwolenników. Dla mnie podstawą dobrego guacamole jest przede wszystkim dobre awokado. W Polsce możemy dostać głównie dwie odmiany awokado Fuerte (gładkie zielone) oraz Hass (pomarszczone i czarne). Mi zdecydowanie bardziej odpowiada ta druga odmiana, czyli Hass. Awokado tej odmiany ma bardziej wyrazisty, intensywny smak niż Fuerte, a przy tym jest równie kremowe. Polecam spróbować obu odmian i wybrać to, które bardziej odpowiada naszym kubkom smakowym. Nie ważne, którą odmianę wybierzemy, wyznacznikiem tego czy awokado jest dobre jest jego miękkośc. Dojrzałe, ale nie przejrzałe awokado powinno być miękkie i po naciśnięciu go palcem powinno na jego powierzchni pojawić się delikatne wgłębienie. Jeśli tak się nie dzieje, awokado najlepiej włożyć do kosza, w którym znajdują się jabłka wtedy szybko dojrzeje i będzie dobre do jedzenia. To tyle w temacie awokado, czas przejść do guacamole :) Moja wersja jest wersją dość bogatą, bo opócz awokado znajdziemy w niej papryczkę chilli, czosnek, cebulkę, kolendrę i sok z limonki. Czasami dodaję do guacamole trochę tartego parmezanu, który fajnie komponuje się z awokado, takie małe fusion :) 







































SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chilli (z pestkami jeśli lubimy pikantne)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sok z limonki (wedle uznania)
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Awokado kroimy na pół. Uderzamy nożem w pestkę (tak aby lekko się w nią wbił) i przekręcamy go, usuwając tym samym pestkę. 
  2. Awokado wydrążamy łyżeczką i miąższ przekładamy do miseczki. Następnie rozdrabniamy go widelcem tak aby zaczęło przypominać pastę.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, czhilli oraz cebulkę drobniutko siekamy i dodajemy do awokado.
  4. Na koniec dodajemy sok z limonki (dodałam sok z 1/3 owocu), dzięki któremu awokado jest smaczniejsze, ale również zachowuje swój piękny zielony kolor. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i gotowe.
  5. Guacamole najlepiej smakuje z domowymi nachosami, świeżym pieczywem lub tortillą.

Smacznego!




Meksyk od kuchni Zdrowa przekąska

2 komentarze:

  1. moje ulubione! guacamole... jak dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tej sytuacji pozostaje tylko pójść do sklepu po awokado:D

      Usuń