Pages

22 lut 2015

Makaron soba z wołowiną i pieczarkami

Dziś trochę orientalnie i lekko pikantnie. Mamy tu przede wszystkim chudą wołowinę marynowaną w słodkim sosie sojowym, makaron gryczany, czyli soba, (ugotowany al dente) oraz warzywa poddane krótkiej i wysokiej obróbce termicznej. Danie cudownie pachnie czosnkiem, chiili oraz imbirem, łączy w sobie wiele kontrastowych smaków i aromatów, dzięki czemu jest naprawde pyszne. Szczególnie polecam użycie woka, wtedy jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut + krojenie :)


SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 400g chudej wołowiny (u mnie dwa steki z udźca)
  • 1 opakowanie makaronu soba
  • 8 pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli (z pestkami, jeśli lubimy pikantne dania)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • sok z 1/2 limonki
  • świeża kolendra
  • dymka/ szczypiorek
  • słodki sos sojowy (można spróbować zastąpić zwykłym i dodać do niego cukier z melasą lub melasę)
  • olej ryżowy lub kokosowy do smażenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso kroimy w cienkie paseczki, zalewamy dwoma łyżkami słodkiego sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h.
  2. Makaron soba gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Czosnek, chilli oraz imbir drobniutko siekamy. Marchew kroimy w talarki. Przed rozgrzaniem woka wszystkie warzywa musza być już przygotowane.
  4. W woku rozgrzewamy niedużą ilość oleju o wysokiej temperaturze palenia. Gdy wok się mocno rozgrzeje wrzucamy, cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy chilli, czosnek i imbir. Po chwili dorzucamy marchewkę oraz pieczarki. Następnie dolewamy łyżkę słodkiego sosu sojowego i smażymy do momentu aż pieczarki się zarumienią.
  5. Na końcu do woka dodajemy mięso razem z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso będzie dobre (3-5 minut).
  6. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i smażymy jeszcze minutę.
  7. Danie wykładamy na talerze lub miseczki, skrapiamy sokiem z limonki oraz posypujemy posiekaną dymką oraz kolendrą.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz