Dziś trochę orientalnie i lekko pikantnie. Mamy tu przede wszystkim chudą wołowinę marynowaną w słodkim sosie sojowym, makaron gryczany, czyli soba, (ugotowany al dente) oraz warzywa poddane krótkiej i wysokiej obróbce termicznej. Danie cudownie pachnie czosnkiem, chiili oraz imbirem, łączy w sobie wiele kontrastowych smaków i aromatów, dzięki czemu jest naprawde pyszne. Szczególnie polecam użycie woka, wtedy jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut + krojenie :)
SKŁADNIKI (4 porcje)
- 400g chudej wołowiny (u mnie dwa steki z udźca)
- 1 opakowanie makaronu soba
- 8 pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chilli (z pestkami, jeśli lubimy pikantne dania)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- sok z 1/2 limonki
- świeża kolendra
- dymka/ szczypiorek
- słodki sos sojowy (można spróbować zastąpić zwykłym i dodać do niego cukier z melasą lub melasę)
- olej ryżowy lub kokosowy do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso kroimy w cienkie paseczki, zalewamy dwoma łyżkami słodkiego sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h.
- Makaron soba gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Czosnek, chilli oraz imbir drobniutko siekamy. Marchew kroimy w talarki. Przed rozgrzaniem woka wszystkie warzywa musza być już przygotowane.
- W woku rozgrzewamy niedużą ilość oleju o wysokiej temperaturze palenia. Gdy wok się mocno rozgrzeje wrzucamy, cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy chilli, czosnek i imbir. Po chwili dorzucamy marchewkę oraz pieczarki. Następnie dolewamy łyżkę słodkiego sosu sojowego i smażymy do momentu aż pieczarki się zarumienią.
- Na końcu do woka dodajemy mięso razem z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso będzie dobre (3-5 minut).
- Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i smażymy jeszcze minutę.
- Danie wykładamy na talerze lub miseczki, skrapiamy sokiem z limonki oraz posypujemy posiekaną dymką oraz kolendrą.
Smacznego!