Pages

15 mar 2015

Rolada z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, fetą i czerwoną cebulą podana z makaronem orzo

Wspaniała, soczysta rolada z kurczaka z cudownym nadzieniem łączącym w sobie smaki aromatycznych suszonych pomidorów, słonej i wyrazistej fety oraz słodkiej czerwonej cebuli. Do tego prosty makaron z czosnkiem, pomidorami oraz parmezanem i pyszny obiad gotowy :)

SKŁADNIKI (4 porcje)

rolada
  • 2 duże pojedyńcze piersi z kurczaka
  • świeżozmielony pieprz
  • sól morska
  • pieprz cayenne

nadzienie

  • 1/2 kostki sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula

makaron orzo

  • 2 szklanki makaronu orzo (w kształcie ryżu)
  • 15-20 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki tartego parmezanu /grana padano
  • świeżozmielony pieprz
  • sól morska
  • oliwa z oliwek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i pieprzem cayenne z obu stron.
  2. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aby wydobyć z niej słodycz. Pomidory i czerwoną cebulę łączymy z serem feta i całość rozgniatamy widelcem.
  3. Gotową pastę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty.
  5. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-18 minut. 
  6. W czasie gdy mięso sie piecze gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 8 minut.
  7. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w plasterki i posiekany drobno rozmaryn. Gdy cebula się zeszkli, a rozmaryn uwolni aromat wrzucamy na patelnię pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i smażymy kilka minut.
  8. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty parmezan (lub grana padano), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ściągamy z ognia.
  9. Upieczone rolady wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry ok. 1,5 cm grubości.
  10. Na talerzu układamy makaron z pomidorami, a na nim plastry rolady.
Smacznego!



Zawijamy. Rolady drobiowe

2 komentarze: