Pages

16 mar 2015

Kanapki z pastą z awokado, pomidorów i bazylii oraz polędwicą z indyka i sadzonym jajkiem przepiórczym

Pyszne i kolorowe kanapki z moim ukochanym awokado w towarzystwie pomidorów, bazylii, delikatnej wędliny z indyka i pięknych żółtych jajeczek przepiórczych. Do tego kubek ulubionej herbaty i energia na cały poranek gwarantowana :)

SKŁADNIKI (2 porcje)

pasta
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 pomidora
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • świeżozmielony pieprz
  • sól morska
  • 2 łyżki soku z cytryny


dodatkowo

  • 2 plastry ulubionej wędliny drobiowej
  • 4 jajka przepiórcze
  • 2 kromki pełnoziarnistego lub żytniego pieczywa



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżeczką. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Ugniatamy pastę widelcem. Na konie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Na pieczywie rozsmarowujemy pastę, tworząc na środku delikatne wgłębienie na jajka sadzone. Układamy plastry wędliny.
  3. Smażymy jajeczka przepiórcze tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne i układamy na kanapkach.

Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Taka pasta na świeżą, cieplutką bułeczkę- BAJKA :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, świeże i dobre pieczywo to podstawa pysznej kanapki :D

      Usuń
  2. Kanapeczki prezentują się ślicznie;)
    Bardzo lubię takie pasty, a zwłaszcza na świeżym, chrupiącymi chlebku.

    OdpowiedzUsuń