Pages

17 mar 2015

Zakręcone puree z batatów z dodatkiem tahiny

Już nie raz wspominałam, że uwielbiam bataty. Zauważyłam, że przepisy z ich udziałem bardzo się Wam podobają, a zwłaszcza przepis na pikantne puree z batatów, który jest jednym z najpopularniejszych wpisów na blogu. W związku z tym przygotowałam dla Was nowy pomysł na batatowe puree, tym razem w nieco łagodniejszej wersji, za to dwukolorowe i zakręcone :)

SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 4 bataty
  • 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • gałka muszkatałowa
  • słodka papryka
  • sól morska
  • czarny sezam


sos tahini

  • 4 łyżki jogurty naturalnego
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżozmielony pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Trwa  to ok. 20-25 minut.
  2. Gdy bataty są miękkie odlewamy wodę. Do batatów dodajemy śmietanę/jogurt, gałkę muszkatałową, słodką paprykę i sól morską. Blendujemy na gładką masę.
  3. W kubeczku mieszamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy.
  4. Do kokilek nakładamy na przemian łyżkę pure i łyżeczkę sosu z tahiną ( tak, jak przy cieście zebra). 
  5. Wstawiamyna na 18-20 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Posypujemy czarnym sezamem i podajemy jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!




Bataty everywhere

12 komentarzy:

  1. Puree prezentuje się świetnie. Ostatnio polubiłam, nawet bardzo, kremy na bazie warzyw, więc myślę, że takie batatowe bardzo by mi posmakowało;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz dyniowe kremy, to batatowe też powinny Ci posmakować :)

      Usuń
  2. Batat i takie smaki- koniecznie trzeba spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, kremowe i ciekawe w smaku dzięki tahinie :)

      Usuń
  3. Tahina z batatami pasuje idealnie <3 Cudowne puree! I do tego ten kolorek, mmm *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, cudowny pomysł :)
    Polecam połączenie batatów z masłem orzechowym - poezja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko zobaczyłam u Ciebie krem z batatów z masłem orzechowym to wiedziałam że to będzie mój smak :D I zrobiłam tylko że z masłem migdałowym i dodałam sporo kolendry(przepis jest kilka postów wcześniej) wyszło pysznie! Dzięki za inspirację :D

      Usuń
  5. Bataty stosuję w kuchni od bardzo niedawna, dlatego nie miałam okazji wypróbować wielu przepisów na nie, pomysł na puree bardzo mi się spodobał jako podpowiedź, co zrobić z batatem.

    OdpowiedzUsuń