Pages

30 kwi 2015

Jogurtowiec z galaretkami

Bardzo prosty deser, który uwodzi nie tylko smakiem, ale i wyglądem, a przede wszystkim kolorowymi galaretkami, które cudownie mienią się w jego wnętrzu. Co więcej deser nie jest bardzo kaloryczny, więc śmiało można sięgnąć nawet po dwa duże kawałki :D


SKŁADNIKI (1 keksówka)

  • 3 dowolne galaretki w różnych kolorach ( u mnie czarna porzeczka, agrest i owoce leśne)
  • 350-400g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego/ 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu/stewii/cukru



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody i wylewamy do dość płaskich pojemników (wykorzystałam przykrywki od naczyń żaroodpornych) i odstawiamy do stężenia.
  2. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w niedużą kostkę i wyjmujemy z pojemników.
  3. Keksówkę wykładamy dokładnie folią spożywczą i układamy w niej galaretki.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w 150ml wody. Dodajemy ksylitol i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i całość łączymy z jogurtem naturalnym  (jogurt powinien być w temperaturze pokojowej).
  5. Powstałą masę wylewamy na galaretki. 
  6. Keksówkę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (1-2h).
  7. Gotowego jogurtowca kroimy w plastry i podajemy np. z musem truskawkowym lub z wiórkami gorzkiej czekolady.

Smacznego!







Wiosenne słodkości!

8 komentarzy:

  1. Świetnie prezentuje się ten twój jogurtowiec;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasto, a wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł Z tym jogurtem . Znałam tylko wersję ze śmietaną 30%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deser jest dużo lżejszy dzięki jogurtowi, a wciąż pyszny! :D

      Usuń
  4. a ja mam takie pytanko... dlaczego galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody a nie w 0,5l wody jak zazwyczaj przy robieniu galaretek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy jest bardziej zwarta i intensywnuejsza w smaku i przede wszystkim latwiej sie kroi :)

      Usuń