Pages

9 kwi 2015

Kokosowy pudding chia z leśnym sorbetem

Kolejny pomysł na wykorzystanie nasionek chia, które po prostu uwielbiam. Tym razem połączenie egzotycznego kokosa i naszych rodzimych owoców jagodowych. Pudding nie tylko wygląda cudownie, ale i smakuje bajecznie :) 

SKŁADNIKI (2 porcje)

pudding 

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki nasionek chia
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidełka


mus

  • 1 szklanka mrożonych owoców leśnych
  • 50-80 ml mleka orkiszowego lub innego ulubionego
  • 1 łyżka ksylitolu/stewii lub innego słodzidełka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W kubku łączymy mleko kokosowe z ksylitolem, wiórkami i chia dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki. Po tym czasie ponownie mieszamy, rozlewamy do szklanek i wstawiamy na całą noc do lodówki.
  2. Przed podaniem w blenderze umieszczamy owoce leśne, ksylitol i mleko miksujemy. Jeśli masa jest zbyt "sucha" i nie chce się dobrze miksowac dolewamy więcej mleka.
  3. Gotowy sorbet wykładamy na pudding, posypujemy wiórkami koosowymi i podajemy.
Smacznego!




10 komentarzy: