Pages

21 maj 2015

Babeczki z rabarbarem - bez cukru, mąki pszennej i tłuszczu

Coś pysznego dla dbających o linię, czyli babeczki 3x bez ;) Bez mąki, bez cukru bez tłuszczu- a mimo tą są mięciutki i wilgotne. Można dodać do nich ulubione owoce lub gorzką czekoladę, albo orzechy. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie.

SKŁADNIKI (12 sztuk)


  • 1,5 szklanki mielonych płatków owsianych (mąka owsiana)
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 150 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyża domowego ekstraktu waniliowego


  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka miodu



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę miodu i dusimy ok 5 min, aż rabarbar puści sok. Zdejmujemy z ognia.
  2. Mąkę owsianą, mąkę migdałową, ksylitol, oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
  3. Oddzielamy białka od żółtek, Żółtka łączymy z jogurtem/maślanką i ekstraktem waniliowym.
  4. Białka ubijamy na sztywno.
  5. Sypkie składniki łączymy z masą żółtkowo- jogurtową. Na koniec delikatnie łyżka, po łyżce dodajemy pianę z białek. 
  6. Masę rozkładamy do formy na babeczki wyłożonej papilotkami, tak aby masa wypełniała foremki do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki z masą dokładamy dużą łyżkę lekko podduszonego rabarbaru (bez soku).
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.

Smacznego!



Rabarbarowa rewolucja

3 komentarze: