Pages

11 maj 2015

Najlepsze leczo z cukinią i kolorową papryką

Uwielbiam ten przepis. Leczo z tego przepisu jest po prostu idealne. Nie bez powodu mówi się, że piękno tkwi w prostocie, a w tym przypadku smak tkwi w prostocie. Niby nic wyszukanego, takie ot sobie zwykłe leczo - ale gdy raz go spróbujecie, to się w nim zakochacie :)

SKŁADNIKI 

  • 300g drobiowej kiełbasy (lub zwykłej)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 4 pomidory (najlepiej malinowe)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w kawałki o wielkości zbliżonej do kawałków cukinii.
  3. Pomidory kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Kiedy wszystkie warzywa są przygotowane na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulkę. Dodajemy szczyptę soli i cukru, gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełbasę.
  5. Kiedy kiełbasa się lekko przesmaży dodajemy paprykę. Po 5 minutach dodajemy cukinię oraz pomidory.
  6. Całość dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie, ale będą zachowywały swój kształ. Mieszamy co kilka minut, aby leczo się nie przypaliło.
  7. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, jeśli pomidory były zbyt kwaśne.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Gdyby nie kiełbaska to ze świeżym chlebkiem bym zjadła! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leczo, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha ☺
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha ☺
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń