Pages

12 maj 2015

Orkiszowe nalesniki z musem rabarbarowym

Kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to cudowne nadzienie do naleśników. Mus jest słodko-kwaśny, zdrowy i pyszny, w połączeniu z orkiszowymi naleśnikami, listkami mięty oraz jogurtem naturalnym smakuje wybornie! ;)

SKŁADNIKI (10-15 naleśników)

naleśniki

  • jajko
  • 150g mąki orkiszowej
  • 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
  • 100ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego

mus

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

dodatkowo

  • jogurt naturalny
  • listki świeżej mięty
  • kilka groszków gorzkiej czekolady/ 1-2 kostki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto  jest zbyt gęste dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie dosypujemy więcej mąki.
  2. Naleśniki smażymy na suchej nieprzywierającej patelnie po ok. 30 sekund z każdej strony.
  3. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w kawałki o grubości ok. 1 cm i przekładamy do rondelka, następnie dodajemy ksylitol i dusimy na małym ogniu do momentu aż rabarbar zupełnie się rozpadnie i zamieni w mus. Można zmiksować. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej łyżeczke mąki kukurydzianej rozrobionej w dwóch łyżkach wody i zagotowujemy. Studzimy.
  4. Na naleśniku rozsmarowujemy mus i zwijamy go w rulonik. Kroimy pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki.
  5. Naleśnikowe roladki układamy na talerzu i dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego, swieżą miętą oraz gorzką czekoladą.
Smacznego!







Rabarbarowa rewolucja

5 komentarzy: