Pages

18 maj 2015

Wiśniowa granola z kandyzowanym kokosem i czekoladą

Na zrobienie domowej granoli dobra jest każda chwila, a wtedy gdy dno słoiczka, w którym ją zwykle przechowujemy zaczyna być coraz bardziej widzoczne, to jest to absolutna konieczność :) Produkcja domowej granoli jest niesamowicie prosta polega na mieszaniu, pieczeniu, studzeniu i mieszaniu. Myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. A smak- cóż boski! :)

SKŁADNIKI (2 spore słoiczki)

do pieczenia

  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1/2 szkalnki otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka ulubionych orzechów ( u mnie migdały, nerkowce i ziemne)
  • 250 ml soku wiśniowego (użyłam domowego)
  • 2 łyżki miodu o delikatnym smaku


dodatkowo

  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub suszonych wiśni
  • 1/3 szklanki suszonych malin
  • 1/3 szklanki kandyzowanego kokosa
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Płatki owsiane, żytnie, otręby, orzechy, słonecznik oraz wiórki kokoswe mieszamy w sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze równomiernie rozprowadzamy granolę. Pieczemy ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, mieszamy i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z piekarnika, ponownie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia granola wtedy stwardnieje,
  3. Kandyzowanego kokosa oraz gorzką czekoladkę kroimy w dość drobną kostkę.
  4. Gdy granola będzie już wystudzona łączymy ją z czekoladą, kokosem, żurawiną oraz malinami i wspyjemy do szczelnie zamykanego słoiczka.
Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Uwielbiam granolę we wszystkich kombinacjach, Twoja sprawia, że cieknie mi ślinka:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiśniowa granola i kandyzowany kokos brzmią fenomenalnie, a połączone razem - jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musze powiedzieć, że tworzą całkiem zgrany duet :)

      Usuń
  3. do tego szklanka mleka migdałowego i obłędnie pyszne śniadanie gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja za domową granolę zawsze zabieram się kiedy mam się uczuć :P Kocham robić, kocham jeść...z serkiem wiejskim to najlepsze śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z serkiem wiejskim jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
  5. Płatki orkiszowe to samo zdrowie :) A przepis wygląda po prostu pysznie. Z pewnością dzieciom również zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń