Pages

10 cze 2015

Awokado zapiekane z jajkiem i suszonymi pomidorami

Coś pysznego! Długo zwlekałam z przygotowaniem awokado na ciepło i to byl duży błąd. Zapiekane awokado jest niesamowicie kremowe i delikatne, do tego płynne żółtko, suszone pomidory, ser feta i parmezan - śniadanie idealne! :) 


SKŁADNIKI

  • 1 awokado 
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżki sera feta
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/4 małej cebuli cukrowej
  • 1 pomidor malinowy /kilka pomidorków koktajlowych
  • pieprz 
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką częśc miąższu.
  2. Suszone pomidory kroimy w paski, łączymy z fetą, posiekaną bazylią oraz cebulką. Nakładamy do awokado.
  3. Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko z połową białka (jajko z całym białkiem może się nie zmieścić).
  4. Posypujemy solą, pieprzem oraz startym parmezanem i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 min, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  5. Pozostały miąższ z awokado połączyć z pomidorkami koktajlowymi, oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Muszę spróbować :-) a co z tym pozostałym miąższem? w charakterze sałatki na surowo rozumiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie pomyślałam o upieczeniu awokado. Zwykle robię z niego kremy;)

    OdpowiedzUsuń