Coś pysznego! Długo zwlekałam z przygotowaniem awokado na ciepło i to byl duży błąd. Zapiekane awokado jest niesamowicie kremowe i delikatne, do tego płynne żółtko, suszone pomidory, ser feta i parmezan - śniadanie idealne! :)
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżki sera feta
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka parmezanu
- kilka listków świeżej bazylii
- 1/4 małej cebuli cukrowej
- 1 pomidor malinowy /kilka pomidorków koktajlowych
- pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką częśc miąższu.
- Suszone pomidory kroimy w paski, łączymy z fetą, posiekaną bazylią oraz cebulką. Nakładamy do awokado.
- Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko z połową białka (jajko z całym białkiem może się nie zmieścić).
- Posypujemy solą, pieprzem oraz startym parmezanem i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 min, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Pozostały miąższ z awokado połączyć z pomidorkami koktajlowymi, oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Muszę spróbować :-) a co z tym pozostałym miąższem? w charakterze sałatki na surowo rozumiem?
OdpowiedzUsuńTak, z pomidorkami i oliwa :)
UsuńNigdy nie pomyślałam o upieczeniu awokado. Zwykle robię z niego kremy;)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszne :)
UsuńMuszę w końcu je upiec :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę warto :)
Usuń